Jumlah Paparan Halaman

11 Ogos 2017

Gusi Bengkak & berdarah ketika hamil?

Shalom & selamat sejahtera.

Hari ini nak sharing mengenai
Gusi Bengkak & berdarah ketika hamil? " .Semoga memberi manfaat untuk pembaca.


Gusi berdarah ketika hamil, bukan lah satu situasi yang pelik. Ianya normal. Yang tidak hamil pun kadang-kadang mengalami masalah gusi berdarah. Apa punca gusi mudah berdarah apabila hamil? Bila hamil, bukan sahaja bentuk badan yang berubah, tapi gusi juga akan jadi lebih lembut dan sensitif. Apa yang berlaku bila gusi jadi lebih lembut? Semua ini akan dihuraikan dalam entri ini.

Semua ibu yang sedang hamil pasti menginginkan kehamilannya sihat dan bebas dari masalah. Ibu hamil pasti berusaha untuk selalu mengamalkan makanan yang bergizi untuk mencukupi keperluan diri dan bayi di dalam kandungannya. Semua itu ibu lakukan untuk menjaga supaya kehamilan dan bayi yang dikandung sihat sehingga dapat melahirkan dengan lancar dan sempurna.

Penyebab Gusi Berdarah pada Ibu Hamil

Ada banyak faktor yang menyebabkan gusi berdarah pada ibu hamil. Ibu hamil perlu mengetahui penyebab-penyebab berikut untuk kemudian bisa mencegah dan merawat gigi dan gusi supaya mengurangi resiko terjadinya gusi bedarah:
  1. Perubahan hormon
    Saat ibu sedang hamil, terjadi perubahan hormon di tubuhnya. Salah satu perubahan hormonyang terjadi adalah peningkatan hormon progesteron di tubuhnya. Peningkatan hormon progesteron ini menyebabkan gusi dan gigi ibu hamil lebih mudah terkena bakteri dari plak gigi.

    Selain itu, perubahan hormon ini juga menyebabkan ada peningkatan aliran darah pada tubuh ibu hamil. Peningkatan aliran darah ini akan menyebabkan jaringan di sekitarnya menjadi lebih lunak sehingga akan menjadi lebih mudah terluka dan berdarah ketika menggosok gigi, bahkan ketika makan dan berbicara.

Macam mana nak atasi gusi bengkak & berdarah ketika hamil?
  • Bersihkan gigi dengan teliti 2 kali sehari selama 2 minit 
  • Floss setiap hari.
  • Berus lidah untuk minimakan jumlah bakteria berkumpul dalam mulut
  • Guna berus gigi berkepala kecil dengan filamen lembut - pastikan ia selesa untuk dipegang.
  • Elakkan minuman manis (seperti minuman bergas atau teh manis) dan makanan manis terlalu kerap 
  • Jika anda lapar antara waktu makan, amalkan makan snek pada sayur-sayuran dan elakkan makanan bergula atau berasid.
  • Elakkan ubat kumur yang mengandungi alkohol. 
  • Jika  loya dan muntah,kumur mulut dengan air kosong. Ini akan membantu mencegah asid dalam muntah anda menyerang gigi. Jangan berus gigi anda dengan segera kerana ia akan dilembutkan oleh asid dari perut anda. Tunggu kira-kira sejam sebelum memberus.
  • Makan dengan betul. Pastikan cukup kandungan Vitamin C dan Kalsium yang diperlukan ketika hamil. 

Vitamin terbaik untuk atasi gusi berdarah ketika hamil? 

Ibu hamil boleh cuba mengambil Vitamin C dan Ostematrix



Manfaat Vitamin C & Ostematrik untuk gusi bengkak & berdarah

Vitamin C - Membantu tubuh melakukan penyelenggaraan dan pembaikan ke atas tulang, gigi, dan tulang rawan, dan ia juga membantu menyembuhkan luka. Vitamin C membantu lapisan gusi (epitelium) kekal sihat walaupun bakteria mendiami mulut. Gusi yang sihat akan elakkan bakteria daripada akar gigi walaupun kedudukan bakteria dekat dengan gusi. Apabila bakteria mula menembusi gusi, melalui luka-luka kecil atau lapisan yg lemah, sistem imun akan melawan untuk membasmi bakteria berbahaya. Jadi Vitamin C menghalang penghasilan plak dan tartar. 

Ostematrix - Ostematrix adalah pil kalsium magnesium dengan Vitamin D. Kalsium diperlukan untuk memulihkan apa-apa kekurangan yang boleh menyebabkan penyakit periodontal. Penyakit dan gangguan gusi periodontal adalah salah satu bentuk osteoporosis mulut. Kalsium tambahan boleh menguatkan tulang yang mencengkam gigi, membantu mencegah kehilangan gigi.

Pengalaman saya sendiri sepanjang 6 bulan mengandung dengan 

SET HAMIL SHAKLEE :-


  • Paling saya betul-betul perasan, badan jadi lebih kuat dan bertenaga sepanjang mengandung berbanding hamil lihan dulu. Bagi diri sendiri, selalunya  masa 1st TRIMESTER tak boleh buat apa kalau memang dah alah dan mabuk teruk, tapi for me tetap amalkan supplement Shaklee semasa mengandung. Cuba bayangkan, dah lah badan lembik, langsung tak larat buat apa, selera pun of course ke laut (nasi berlaukkan garam & ikan bilis je lalu tekak).  Jadi, sebagai langkah berjaga-jaga, saya amalkan supplement Shaklee untuk backup balik apa yang kurang dan tak cukup zat dalam badan serta kandungan.
  • Bacaan HB dan BP cantik !Puji Tuhan, sepanjang mengandung, memang tak pernah lagi setakat ni nurse atau doctor bising bab HB dan BP ni.
  • Berat badan semasa mengandung terkawal. sepanjang 6bulan ni, naik 10kg. Part yang naik tu semua pegi ke pipi jadi berisi. haha.
  • Masa mengandung, OSTEMATRIK banyak membantu.Ostematrix ni boleh dikatakan BFF saya, peneman sepanjang masa. Memang wanita mengandung takkan boleh lari daripada sakit-sakit badan dan pinggang. Bila masuk je fasa 2nd TRIMESTER, semua sakit-sakit badan dan pinggang tu mula menyerang tubuh badan kita ! Ya Ampun! tak tau lah nak cakap macam mana dia punya sakit . 
Ramai yang tahu Vitamin Shaklee ni adalah vitamin semulajadi. Kalau dah semulajadi, ianya mudah diserap serta tiada kesan kimia berbahaya untuk jangka masa panjang kepada ibu dan bayi. 

Fungsi setiap satu supplement dalam Set Hamil Shaklee

Antara vitamin yang ada dalam set mengandung Shaklee ialah :
  • Vitalea : sejenis multivitamin dan mineral lengkap yang juga mengandungi zat besi. Kebaikan set mengandung Shaklee ialah membantu masalah bacaan HB rendah yang boleh membawa kepada anemia di kalangan ibu mengandung. Jika HB sentiasa rendah mungkin boleh menyebabkan komplikasi ketika melahirkan bayi. Ibu-ibu yang mudah letih serta rasa hendak pitam elok amalkan vitalea dua biji sehari. 
  • B Complex : mencegah penyakit deabetes ketika hamil. Berperanan untuk menukarkan gula dalam makanan kepada tenaga. Juga mengandungi asid folik yang elok untuk perkembangan saraf bayi. Ibu-ibu hamil yang sentiasa tertekan dengan kerja rumah dan pejabat juga boleh ambil B Complex kerana ianya vitamin anti-stress.
  • Vitamin C : membantu menguatkan sistem immune badan.Ibu-ibu yang sedang hamil kena jaga kesihatan serta mencegah diri daripada dijangkiti penyakit. Kalau ibu hamil jatuh sakit, susah hendak mendapatkan ubat yang bersesuaian ketika hamil. Ianya juga membantu pertumbuhan sel-sel otot dan tulang bayi. Vitamin C yang banyak juga menggalakkan pertumbuhan kolagen, membantu ibu hamil kekal cantik, mempunyai skin yang berseri serta tidak kusam semasa mengandung.
  • Ostematrix : membantu mengatasi masalah sakit-sakit otot, pinggang serta sengal-sengal badan ketika hamil. Masalah buasir serta sembelit ketika hamil juga dapat diatasi dengan mengamalkan Ostematrix sebelum tidur. Ostematrix ini ialah bekalan kaslium dengan vitamin D yang membantu juga ibu-ibu untuk tidur lena dan berkualiti sepanjang malam supaya kekal segar keesokan harinya. Selain itu, jika mengalami msalah tekanan darah tinggi atau rendah, Ostematrix dapat membantu untuk mencegah masalah ini berulang.
  • ESP : membantu meningkatkan pertumbuhan sel-sel otot dan tulang bayi. Ianya juga membantu mengawal paras kolesterol ibu-ibu hamil. Paras G.I yang rendah sesuai diamalkn oleh ibu hamil diabetes kerana memberikan rasa kenyang yang lebih lama serta membekalkan tenaga berpanjangan untuk ibu-ibu.
  • Omega Guard  : penting untuk perkembangan sel-sel otak bayi. Dengan amalkan Omega Guard setiap hari berat ibu hamil dapat dikawal. Kepada ibu-ibu yang menaglami peningkatan berat badan secara mendadak boleh cuba amalkan Omega Guard bermula dari trimester kedua bagi membantu mengawal berat badan.
Khusus kepada ibu-ibu yang mengandung di luar sana yang ingin mendapatkan supplement tambahan semasa mengandung, boleh hubungi saya melalui Whatsapp. Khas buat customer yang purchase dari saya , saya sendiri akan consult dan guide cara mengamalkan set hamil dengan cara yang betul sepertimana amalkan sepanjang mengandung.

KEZIA WAN,
Whatssap : 017-817.3762
Your Shaklee Independent Distributo

***Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit***